?colorful? de?? ?? ?????Cobalt Flowers? ????? ?? ???Rating: 4.5 (11 Ratings)??125 Grabs Today. 37104 Total
Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account and go to "Manage Layout" from the Blo BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Saturday, 9 July 2011

permintaan emak dan bapakku...;)

assalamualaikum......kekawan sume....;)
sihat ke sume....???

mungkin nie entry terakhir aku
yg sempat aku coretkan untuk tatapan kekawan sume..
(wahhh...rse sedih lah lak....;)...)

jgn lak boring bce entry aku nie..
maaflah...entry plg panjang yg pernah aku taip dlm blog nie..;)


hari nie aku start menelaah buku2 medical lebih tekun lagi..
de mse sebulan lagi aku akan menghadapi
peperiksaan 14month kementerian kesihatan...
( wajib lulus..)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


bukan bermakna aku xstudy sebelum nie..
cume aku lbh fokus kepada cross,,running asesmen
settlekan perkara wajib dlu kelayakan untuk msuk exam..
bukan mudah yer kekawan..
nampak jerk mcm senang je nk sebut..nk capai..
sangatlah susah..
tak lari dari cobaan n rintangan...
kne marah..maki..halau sume aku dh rasa..
air mata peneman setia dikala aku hadapi dugaan sume nie
sume tu wt aku lbh dewasa n kuat tuk hadapi hidup..
mse susah nie...susah tul nk cri kwn sejati..
sume men tikam belakang..
so nk xnk ...aku kne gak bwa diri sorang2 disini..
alhamdulillah..allah tu maha adil..
semuanyer aku dapat hadapi..;)
syukur alhamdulillah..


berbalik kepada tajuk diatas..
mse cuti sem hari tuh..
mak n ayah selalu cakap pasal kjer kerajaan..
ayah kater anak adik beradik ayah..
masing2 de kjer kerajaan...
anak2 kiter xde pow yg kjer kerajaan..
bilalah nk merasa yer...???
( mse tu aku de...terdiam aku seketika )


mak kater...kak iya lah nanti kjer kerajaan...
( kak iya tu akulah..)
kak iya kan gh belajar lg..
nanti hbs belajar dapat kjer kerajaan..
( mak ckp dgn nada harapan yg tggi )


aku sempat ziarah suami supupuku...
die kne strok tetibe setahun yg lalu..
hampir 6bulan di hospital..
setelah keadaan beransur sedikit ok..
boleh dibawa balik..
kos perbelanjaan dibiayai oleh sorang anakyer yg kjer kerajaan
hanya kne sedikit bayaran untuk selama suaminyer berada dihospital.
dia kter nasib de anakyer kjer kerajaan..
kalau x..mne nk cri wet nk byr sume kos selama suaminyer di hospital


mse die ckp...
aku terfikir..
mcmnelah kalau keadaan tu terjadi kt ahli keluargaku.
( bukan diminta )
kepada siapa aku nk minta tolong kalau bukan dgn ahli keluarga sendiri
tapi siapa????
lum de sesape lg ahli keluargaku yg kjer kerajaan..


sebelum lik..
sepupuku sempat berpesan..
belajar leklok..
nanti leh tolong keluarga..

aku jawab insyaallah...;)



so ..
aku xlehlah nk hancurkan harapan
mak n bapa n ahli keluarga aku yg len..
meka berharap sgt aku dptkan hbs belajar dgn baik
meka tahu aku byk hadapi dugaan kt cnie..
tapi meka kater tu sume dugaan mse bljr..
nanti kjer lglah byk dugaan kne hadapi..
so kalau xkuat sekarang..bile lagi???
mane2 pow de dugaan..


diri kiter kne kuat..
baik sume...
aku dgr..


aku pow xputus2 doa ..
moga perjalanan hidupku dipermudahkan..
amin..;)
doa2 gak...berusaha juga penting..;)


so aku nk lulus exam 14month..
penentu samada aku masih boleh smbung beljar lg @ x
semestinyer..
aku ingin teruskan belajar disini sampai
habis sem terakhir iaitu sem 5..
amin...
cayok3..;)


bf nk bg teddy bear besar
bile lulus exam nanti..
sukeyerrrrrr..;)
sebenaryer...bukan tu yg aku nak..
aku nk jadi mcm die..
nk berjaya mcm die...leh konvo mcm die..
leh kjer kerajaan mcm die..
pe yg die berjaya kecapi..
aku pow nk berjaya gak mcm die..
( aku jeles tgk die leh berjaya sekarang)
hehehe...;)

jeles2 untuk tingkatan kemampuan diri..;)
muuuuah..syg die sgt...


kekawan doakan kejayaanku yer...
thanks sume...


syg u all..;;)...muuuuuah



aku akan coret lagi dalam blog nie setelah selesai exam nanti
insyaaallah...;)


kt bawah nie aku de copy paste dr tenet pasal kelebihan kjer kerajaan..
saje nk wt info untuk diri aku sendiri n sesape yg nk bce..
tapi bukan bermaksud kjer disektor swasta xbagus..
ok jerk..
masing2 de kelebihan tersendiri..;)

betul tak kekawan ????

so selamat membaca..;)




Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:


1.Elaun perumahan
==================
Ya, anda dapat elaun perumahan pada setiap bulan. Usah risau lagi untuk membayar sewa bulanan rumah anda kerana elaun ini sudah pasti akan membantu.

2.Cost of living allowance (COLA)
==================================
Anda bekerja di bandaraya yang taraf hidupnya adalah tinggi? Memang semuanya mahal, dari tambang bas, makan, tol dan lain – lain. Tahukah anda bahawa COLA ini dibayar berdasarkan di bandar mana anda bekerja?

3.Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
====================================
Anda sebagai kakitangan awam, ada satu imbuhan khas disediakan khas buat anda. Ini adalah satu penghargaan buat mereka yang berkhidmat buat negara.

4. Kenaikan gaji setiap tahun
================================
Anda berkhidmat untuk kerajaan, sudah pasti ada kenaikan gaji tahunan anda. Lagi lama anda berkhidmat, lagi tinggi kenaikan gaji yang anda perolehi. Sudah pasti anda sukar nikmati kenaikan ini di mana – mana selain di sektor awam.

5. Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan
============================================
Anda mahu buat pinjaman komputer ataupun pinjaman kenderaan? Dengan sepantas kilat anda boleh mendapatkannya.

6. Cuti tahunan mengikut kelayakan
=====================================
Tahukah anda bahawa cuti diberikan paling minima adalah 14 hari iaitu buat pekerja am. Jika anda berjawatan professional, cuti anda adalah 25 hari. Itu belum campur lagi dengan kenaikan cuti tahunan dan juga kenaikan pangkat.

7. Cuti bersalin
=================
Usah risau – risau jika anda rasa anda/orang rumah anda perlu ambil cuti bersalin 2 bulan. Sudah tentu ianya diberikan dengan gaji terus jalan!

8. Pinjaman perumahan
========================
Ya, anda boleh mula memiliki aset terbesar dalam kehidupan anda, iaitu rumah! Dalam masa yang singkat, anda sudah boleh mula membuat pinjaman untuk membeli ‘banglo’ idaman anda.

9. Caruman KWSP atau pencen
============================
Anda pilih mana anda suka. Nak KWSP ke pencen ke? Kedua – duanya ada kelebihan tersendiri. Jadi, usah risau akan masa depan anda lagi..

10. Bersara pada umur 58 tahun
===================================
Sungguh lama anda berkhidmat dalam kerajaan tu..Jika di luar sana, adakah anda akan diberikan peluang berkhidmat selama itu?

11. Peluang kenaikan pangkat
==============================
Siapa taknak naik pangkat kan? Naik pangkat maknanya naik gaji dan juga anda naik selevel lagi dari tahap anda sebelum ini. Kiranya anda jadi bos la ni..

12. Peluang melanjutkan pelajaran
==================================
Wah! Sambung belajar pun diberikan peluang. hebat tu! Dan untuk makluman anda, anda juga akan diberi peluang tajaan untuk menyambung pelajaran anda. Sudah tentu ini memberikan 1001 kebaikan buat anda dan juga kerajaan.

13.Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
============================================
Boleh dikatakan pada setiap bulan anda akan dihantar ke kursus. Sudah tentu banyak ilmu pengetahuan yang anda pelajari percuma yang di’support’ oleh kerajaan. Jika anda hadir sendiri kursus tersebut, dekat 4 angka juga anda perlu bayar setahun.

14. Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga..



sesape yg xkjer kerajaan ...jgn berkecil hati..ok
senyum......:)

2 comments:

ber_u_wang said...

semoga berjaya dalam exam dan tercapai cita cita keje gomen...

Aisumi Chan Kawa'i said...

best of luck on ur exam sis :)

my mom n dad pun kerja gomen.. tapi diorg dah pencen.. sumi jer belom lagi.. apply xdpt2.. hurm..