?colorful? de?? ?? ?????Cobalt Flowers? ????? ?? ???Rating: 4.5 (11 Ratings)??125 Grabs Today. 37104 Total
Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account and go to "Manage Layout" from the Blo BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Sunday, 31 January 2010

mual...muntah..huhuhu

muker ketika baru bangun tido..
rse mual2..muntah..huhu





akhirnyer tak tahan....bawa bekas kat atas
katil . sungguh tak tahan...






jalan pow dh tak betul..huhuhu






chek...sendirian berhad...
huhuhu..
kenapa aku hari nie??kenapa...
rse mual2..muntah2 nie...
bangun2 dr tido rse gituh...
sungguh aku kepeningan..
hari nie aku bangun awal...tak tido pow lagi...
biase tak ada pow camni...
g toilet..uwek2..uwek....
berpinar2 mata aku.......habis semua isi semlam aku keluarkan hari nie...
sungguh tak selesa...
aku tak leh baring lagi..uwek2..uwek...
huhuhu....uwek2 lagi...
uwek2....
baper banyaklah aku uwek2....huhuu
lemahnyer badan...uwek2..
loya tetibe.....muntah lagi n muntah lagi...
huhuhu....lemah longlai aku..
hari nie aku bersendirian pulak tuh kat hostel..
huhuhu..saper nak tolong nie....
uwek2..
maaf kekawan.....
bukan sengaja. @ sengajakan ....
aku betul2 pening kepala...mual2..muntah2
jangan fikir negatif erkk..
mungkin salah mkn kot smlm...
habis sudah isi mknan smlm..
perut dh berbunyi2,,kruk2......kruk
nasib tak de org .....aku sorang je dgr
dh mcm bunyi muzik lak perut nie..
lapar...
tapi mual...
sok tak ok lagi nak chek kat doktor....
huhuhuhu...;'(







































































































katak oh katak..huhuhu..aku tak suke

besaryer....huhuhu




nie.....pow sama gak



kitaran kehidupan katak.....








katak ohh..katak

eeeeeeeeiiiiiiii.......................

tak suke..tak suke...tak suke

huhuhu..(aku nangis..)

naper haiwan nie yg selalu aku jumper.....naper ko tak kacau org len..

naper ko tak kacau azie ker,dayah ker,nurul ker..


naper ko asyik muncul jerk bile aku ada..

naper time meka ada ko tak muncul...

huhuhuhu...sungguh aku tak suke....

sungguh kekawan..aku adalah insan yang tak suke katak..paling takut dgn haiwan nie..

aku akan menjerit sekuat2 hati..aku akan menangis sekuat2 hati,aku akan pengsan kerna die dan akan sakit jantung kerna die..

korang nak ketawa..ketawalah sepuasyer...korang nak kutuk aku..kutuk jelah..

tapi aku tak tipu ..

byk2 haiwan..nielah aku paling takut..sbb haiwan nie jerk yg selalu aku nampak


bile dh jumper haiwan nie..konfem aku menjerit sepuasyer..menangis sepuasyer..sampai aku tak leh tido sbb die..kalau tido pow aku akan termimpi2 haiwan nie..

dlu time kecik2 berani jerk men berudu..siap men masak2..letak2 kat tgn lagi tuh


tapi dh besar sikit tahu tuh katak..memang konfem tak sentuh berudu tuh.

ko citer je pasal katak..aku tak suke..ko tgk je pasal katak..aku akan kater eeee...tak suke2


niekan jumper haiwan tuh...punyerlah takut dgn haiwan nie

semalam aku jumper haiwan nie kat lubang bilik air..tgh syok2 mandi..tup..tup haiwan nie yg muncul..melompat aku..mata aku kn jenis tajam..tgk kiri ,kanan,depan ,belakang.per lagi ...aku pasang air paip kuat2..aku simbah air byk2..walaupow katak tuh duk diam jerk..


kalu aku kater tak suker..tak suke gak....

nauzubillah......


tak tahulah cmne nak hilangkan rse takut nie....

pelik aku....naper meka tak nampak pow haiwan nie..

sepanjang duk hostel nie..aku je yg selalu nampak..

aku g ambik wuduk nampak haiwan nie,

aku g mandi pow nampak haiwan nie,

aku g toilet pow nampak haiwan nie,aku nak basuh baju pow nampak haiwan nie..

boleh dikatakan kat mne aku ada..haiwan nie mesti ada...

huhuhu..tak mau.tak mau...pergilah jauh2 dari aku..pergilah tgk org len..aku tak sker..

tak nak...jgnlah kacau aku..kesian lah aku...aku tak nak bunuh ko...tapi kalau ko selalu ada time aku ada...nanti terpaksa gak aku bunuh ko dgn kejamnyer..


aku nangis nie sbb haiwan nie ada....saper nak tolong...

dahlah tinggal sesorang kat hostel..huhuhu

tolong.......huhuhu:'(


























Saturday, 30 January 2010

uncle nak resit..untie nak resit leh x??..:P

heheee...
naper ntah buh tajuk mcm gituh....???
naper yer..???de sesaper yg leh tolong jawabkan x???

ha...........kamooo.......
lambat sgt nak bg jawapan...ke kamoo tak tahu jawapan die..
meh2..aku kasi tahu..
de lak pakse2 org suh jawab..perr daaa.hehee..aku gurau jerk.jgn marah erkk..peace!!!!:P

skrg nie aku n dayah kne wat peti cash lak..pastuh beli2 brg2 klinik..
petang smlm....time2 beli2 tuh....asyik minta resit jerk...
so hari nie aku beli brg aku sendiri....minta resit gak..
padahal tuk barang sendiri bukan klinik punyer..
mcm dh terikut2 nak resit gak..hehee..
uncle2 n untie2 yg aku singgah kedai meka pow wt muker pelik..
hahaha...ntah naper mulut ringan sgt minta2 resit..
nasib baik meka baik..layan aku
kn hak pengguna..cewahhhhh..time2 nie lak kter hak pengguna..:p

sebenaryer memang aku nak resit pow..
tahun nie kn de azam baru..tu antara azam aku..minta resit..
korang jgn pelik lak..aku minta sbb nak bajet tuk banjer..
tapi tahun nie aku dh leh uruskan kewangan dgn baik..
sblm2 nie pow bukan tak leh uruskan dgn baik..
sblm2 nie aku lebihkan tuk family..tahun nie dh leh tarik nafas lega..:P
alhamdulillah..dh settle semua tuk meka..
sampai aku sendiri lupa tuk beli brg diri sendiri

harap2 per yg aku nak sblm nie lum tercapai..akan tercapai tahun nie
janganlah de masalah lagi ...permudahkanlah...amin

biarlah uncle2 n untie2 kat kedai tuh muak tgk muker aku asyik minta resit jerk..
biarlah meka cakap itu ini pasal aku..janji aku byr diorg punyer brg..hahaa
tapi wajib bagi resit arrrrrr..;p
kalau tak..tak mau beli brg kat kedai uncle2 n untie lagi..ceewahhh..men ugut2 lak

nie brg2 yg aku li ...........stok2 aku erkkk..bukan korang punyer

1)baju tshirt 1, baju jln 1..errrmmm 2
2)selua jeans 1.slua jln 1..ermmmm 6
3) kasut tumit 1, tali pinggang 1
4)beg selempang 1, beg sandang 1, beg duit 1
5) pencuci muker safi balqis 1, losyen safi balqis,krim pelembap safi balqis siang n mlm 1x1
6)syampooo strawberry 1, berus gigi 1,deodron safi 1
7) tuala besar 1, kotax 1x1 ( sbb de free) cukup stok 3bulan
8) penyepit rambut 1,sikat rambut 1
9) topup mxis RM 3 + celcom RM 10 ( cukup tuk sebulan )sbb baki yg lepas de byk lagi


tuk mak..
1)RM...
2)tudung 6 ( sbb de jualan murah )
3) selimut tuk keluarga 2


tuk sepupu + sepupu kawen..
1)hadiah 1+1
aku tak nak bg set cawan lagi..nak li hadiah lain lak..
sebelum2 nie aku bg set cawan jerkk....sbb per sbb aku nak bajet..
wet aku nak gune tuk family aku..paper pow aku ikhlas nak bg..
kawen sekali seumur hidup..;p


wahhh...byknyer aku punyer senarai..
baru perasan..hahaa
maaflah kekawan..bukan nak menunjuk2..
nie sekadar ingatan tuk aku..nanti aku leh rujuk lik dlm blog..
per yg aku beli tuk bulan nie..

aku g beli barang2 nie siap bawak nota lagi..
bawa buku kecik dgn pen..
aku tak kisah kalau org tgk aku..
aku tak kisah org nak kater aku per..
sbb aku tak kacau org pow..

sekurang2 yer aku dh senaraikan per barg yg nak aku beli..
nanti tak lah terlebih berbelanja...;p
tahun nie kn azam baru aku..
buka buku baru..cayok2...


senarai tuk barg diatas habis dlm RM 300
tak termasuk wet tuk mak..
tu memg khas aku bg setiap bulan..
wet simpanan pow len...dh asing2kan..

so bile aku semak2 balik..memang berbaloi jika kter merancang dlu sebelum berbelanja..
tak delah pembaziran..:)

nie aku..
korang lak camne???
jom kongsi citer same2..;p

boring...huhuhu

huhuhu...
cian sama aku...aku gh boring sangat nie..

hari nie dan esok adalah minggu aku bercuti lak..
tak sperti selalu..aku akan tido sampai matahari naik kot..huhuhu
anak dara per ntah...bangun tuk solat sajo..pastuh tido lik


tapi hari nie...aku bangun awal...aku ikut nurul n dayah masuk kjer seperti biase...
tapi aku tolong nengok jerk...xkose nak nolong ...
patient yg datang ..aku just senyum n tgk jerk
de gak yg tgk aku balik mcm kepelikkan...
kecuali ramai orang..aku tolong gak lah..tapi time aku ade tuh tak ramai org..
sungguh boring owhhh............
tersangatlah boring owhhh....
bilik dah kemas...
katil dah kemas..
hostel dah kemas...
baju dah basuh dan sidai
kain baju dah siap lipat..
so tak ada per yg nak buat lagi...

duduk termenung nengok tv..masuk bilik...
dgr lagu kt hp...guling2 kat atas tilam kanan kiri..
ermmm...sungguhlah boring..
otak ligat pikir per nak wat erkk.
akhiryer aku bce kamus bahasa inggeris tuh n try speaking sesorang..
walaupow aku tak pandai..tapi tak salah kn isi mse lapang mcm tuh..
buka dompet ..tutup dompet..
per ada yg ado dlm tuh??
gambar mak,bapak n adik beradik aku...
rindu sama meka..

pastuh mesej kakak,kakak ipar n sepupu..
meka bls lambat..so aku menung jerk tgk hp tuh..
nak call..hp tak leh call.
leh mesej jerk...
bertambah biul lah aku...

ermm....
de tak kjer kosong?????kjer partime pow ok gak....;p
janji aku leh isi mse kosong nie drpd rse keboringan...

hepi thaipusam day..:p

hari nie thaipusam day..


hepi thaipusam day..:p


khas buat semua penganut beragama hindu....


hepi2 n ceria selalu.....okey..;p

Friday, 29 January 2010

hari nie besday die...:p

hepi besday tuk die..:)

semoga panjang umo,murah rezeki n dpt capai per yg die impikan..:)

cuba korang teka besday saper nie hari nie????
tapi kalu de sesaper yg besday die hari nie..aku wish hepi besdaylah erkk..;p

tepat kul 12mlm aku call terus die...hahaaa

die dh tido pow...hehee..aku per pedulik..
kn aku sker kacau org..suh die bangun gak..
tak leh tido lagi..kne teman aku borak..hehee
keji kn kn??sanggup kejutkan org dh tido semata2 suh teman aku borak..hehee..:P

hari nie besday die..mne leh kasi die tido..
aku nie naper ntah jadi kesengalan tgh2 mln...kacau org
nasib baik die tak marah n ikut jer permintaan aku..hehee
bukan kredit die yg hbs..kredit aku..
bio jelah..:p

die..dh masuk umo 23tahun..
dh tua...hahahaa.....ayoyok...men gelak ketawa lagi gn die
rupanyer die tak tido lagi..sjer tipu aku kter dh tipu..jahat tau..
die kater nak tgk saper yg nak wish..
hehee..rupanyer budak kecik nie yg wish dlu..kekeekee..:p
sker i tau...jadi org pertama yg wish..mcm dlm perlumbaan lak
mestilah nak wish dlu..dlu aku org pertama yg pernah hadir dlm hidupnyer..
so aku dh terbiase wt gituh..

skrg walaupow dh tak de paper lagi dgn die..
tak salah kn..kalu aku still nak jadi org pertama wish tuk die..
die dah jadi kwn baik aku kini..
yang lepas biarlah berlalu..
hari nie juga genaplah setahun hubungan kami putus..
ermmm......rse sedih ker???
aku ok...nak wat cmne...tak dpt nak elak dah...
aku dh cuba wt yg terbaik sepanjang hubungan kami,setia dan menanti
akhiryer terputus jua....9tahun aku setia menanti die..
menjaga hubungan kami...ermm...

mungkin kebahagiaan tu hanya sementara buat kami..
mse tuh syok bercinta..tak pandang pow kiri,kanan.depan belakang..
fikir couple sendiri n study..
tak pernah terfikir pow akan de jurang yg akn memisahkan kami..
tub..tub..tub..meletup..

bercinta ini indah..bercinta ini gak mengajar aku byk perkara..
pastuh jgn bercinta lme2 yer....nanti jadi mcm aku..hehee
aku tak maulah sedih2 lagi..

aku dh ok...n bahagia kini..
tapi aku tak nak lagi org jeles dgn aku lagi..
aku dh lepaskan die...aku tak nak rse sakit hati lagi..aku tak nak berdendam sesame wanita..
putus cinta tu terlalu sakit buatku..aku terseksa...
susah sekali tuk mengubati....

aku harap sgt ko dpt bahagiakna die..seperti mne aku pernah menyanyagi die sepenuh hati
die tetap ku anggap kwn baik ....
jgnlah kau hancurkan hati n perasaannya seperti mne kau hancurkan hubungan kami..
aku dh maafkan ko....walaupow mengambil mse yg lme tuk maafkan ko..
hehee..sejauh mne pow kemarahan n keegoan wanita nie..akhiryer akan lembut juga..
mcm aku skrg nie..;p

per ntah melalut aku nie..
sorry erkk..
nie nak elakkan rse sedih...nak hepi tuk besday die..;p

hepi besday sekali lagi...

majikan yang baik hati..:p

naper aku bagi tajuk camtuh..???
de paper ke nie...ish3..:P
sajer2.....suke2 ...nak bodek bosss kot..
hahahaa...kjer gilor..
tak de kne mengena pow pasal membodek nie...

hari nie nak citer pasal majikan aku yang sangat lah baik hati..:)
bukan tujuan nak mengampu @ membodek..
jgn salah faham erkk kekawan semua..

minggu nie banyak mse terluang daripada bkerja..
sbb per..majikan aku dh syok men boling...
musim men boling gak yer...so klinik pow kne arr tutup..
tak kn nak open lak kn kn..??
mcm tak best lak bile de byk mse terluang...boring..boring n sgtlah boring..:P
minggu nie jerk dh bper kali tak kjer fullday...
hahaaa...men kjer sekerat2 jerk...
so per lagi..doktor dh kasi rest jerk kt pkerja die..
ambiklah peluang rest puas2..hehe:)

tapi bukan tuh aku nak citer..
doktor memg baik..majikan yg sgt baik hati..
kalau korang berada kat tempat aku..nanti baru korang faham..
hepi jerk kjer kat cnie..enjoy..
majikan sporting habis..:)
janji tak wat hal dahlah....

kjer kat cnie...kemudahan semua dh de..kire dtg melenggang jerk..
doktor kasi jerk kami gne internet,gne tu ini....jgn mencuri sudah..
alhamdulillah....
doktor pow tak paksa kami terus bkerja disini..
malah die lagi sarankan kami cari kjer yg lebih baik...tuk mse depan..
tq doktor...

banyak sebenaryer tentang die..
tapi kalu nak tahu lebih lanjut lagi kenalilah die..doktor yg baik hati lagi pemurah..:P

aku just nak kongsi citer..tapi bukan bermaksud len..
jika majikan baik..tentu ramai yg sker kn..kn..kn??tul x??
termasuklah kami..:P peace!!!!! hehee

aku doakan mudah2an semoga doktor dipanjangkan umur..cepat2 dpt anak,murah rezeki dan kekal bahagia bersama isteri tersayang....;p
doktor hepi ...kami pow tumpang hepi gak..

Thursday, 28 January 2010

masak men campak2 sedap gak erkk.:P

hehee..
walaupow dah lepas..
nak gak citer dlm blog..:)
tak per kn...
korang pow tak kisah kn..kn..kn??


kelmarin..(selasa)
kjer sampai petang jerk..
malam tak kjer..
time lunch teringin nak mkn mee goreng mamak..
tapi tak g pow mkn time lunch..
g tido delah..
hehee..

nak jadikan cerita..
petang tuh...
aku g jln2 sorang2...
sampai kul 7...
teringat nak mkn mee goreng mamak..
so pergilah kat kedai mamk tuh..
tup...tup dah tutup..
sungguhlah hampa..
so perut dah berbunyi2..
kruk..krek..kruk krek..;P
tak tahu nk mkn per..
otak ligat fikir..semalam dh mkn ketiau goreng,hari nie mkn mee goreng lah..
aku pow g lah beli mee dgn sayur savi sikit..
lik2 hostel jerit2 kat dayah..
tolong masak kat dapur..
mse tuh dh kul 7suku..
dayah sibuk ckp..sempat ke masak nie..
aku cakap..ko pernah ke nampak aku tak siap masak..
ko selalu lemahkan semangat aku nak masak..
aku tak marah...tapi senyum jerk..
tgk sempat ke tak..

siap2 bahan2 segala..
pung pang,pung pang kat dapur..
dlm 15minit siap dah mee ala2 mamak..
harga mee mentah RM 1.20 jerk.
tapi leh dpt 1bekas tapuwei penuh tau..
alangkah ruginyer beli kat kedai..
dah sah2 harganye RM 3 ke atas.
dh siap tuh ..tetibe doktor call..
kater mlm tak buka klinik..
per lagi horey2 kami..
mkn dgn lahapnyer..
kebulurr....sgt...:)
hehehe

kitorang ( aku n dayah ) sebenaryer tak lah teror bab2 masak2 nie..
tapi kalau dah lapar..campak jelah paper..insyaallah jadi..bismillah lah..:P
sama2 tgh belajar memasak..:p

resepi......mee goreng ala2 mamak...

bahan-bahan..

mee kuning,
sayur2 cth savi (aku sker mkn sayur,so mcm2lah ak campur)
lauk2 cikit cth daging ayam (kebetulan de udang,sotong n ayam,aku campur gak)
cili,bawang merah,bawang putih,halia cikit,belacan cikit,ikan bilis cikit.
cili hidup potong cikit buat hiasan..
sos cili,kicap,sos tiram,telur
perencah maggi,garam n serbuk perasa


cara-cara..:


1) tumbuk hingga lumat ( cili,bawang merah,halia,bawang putih,ikan bilis n belacan)
kemudian tumis..jgn lupa letakminyak masak dlu,bg panas jap

2) masuk sotong,ayam,udang
3)masuk sayur (kitorang masuk dlu sbb de sayur keras,nk bg lembut )
4) masuk telur..gaul2 rata..
5) masuk sos tiram nak bg pekat,sos cili,kicap ( gaul sampai rata )
6)last masuklah..garam.perencah maggi,n serbek perasa...gaul2 rata..

siap sudah..:P
sila2 cuba yer kekawan..

korang mungkin rse mcm pelik cikit...memang pelik pow..
tapi sbb lapar n tak tahu memasak cara yg tul...
jadilah camtuh...

maaf..gambar tak ada..
bukan sbb tak jadi sbb hp kami tak canggih pow..
biase2 jerk..
tetapi seriusssss..........tak tipu
rsenyer sedap.....rse nak tambah lagi n tambah2 lagi..
hehee..;p

aku tak ada mood...huhuhu

aku tak baper ada mood hari nie..
dh 2 hari tak update blog..
maafyer kekawan..

sayer tak baper de mood ..
lagi2 tengah bendera jepun..
faham ker per tuh bendera jepun..?????
hal2 perempuan..
tgh uzur @ period..

aku bile dh kne perang jepun nie..
hbs perang meletus jer selalu..
buat ini salah...
buat tu salah..
asyik nak marah jerk..
cian dgn dayah..
nasib baik die faham..

so untuk nak mengelakkan aku marah..
aku diam jerk..
kalau buka mulut jerk..
bahasa aku adalah tersangat kasar..
dayah pow bykali tegur..
bukan per..
aku sendiri pow tak dapat nak elak..


nie semua kne pas umo aku masuk 20 tahun keatas..
aku pow tak tahu..
mungkin perubahan hormon kot..
sebelum2 nie okey jerk..
tak ada pow macam nie..
pelik aku tau...:)

lagi kecian kat aku..
bile firstday period..
setiap bulan aku akan mc kjer tuk firstday period..
bukan sker2 mc..
aku tak leh bangun..kne senggugut tersangatlah teruk...
mesti guling2 kat atas katil..
kalau boleh bedah..memg tang tuh gak aku nak operate jerk perut aku..
sesaper yang kne mcm aku..mesti korang leh rse mcm yg aku rse tuh..
tak tahu nak cakap....
keadaan aku mse tuh..
tu biase terjadi bile hari pertama period..

korang mesti akan cakap naper tak mkn obat.
padahal kjer kat klinik..senang nak dpt obat..

maaflah korang..
aku kjer jer kat klinik..
tapi bab2 mkn obat sangatlah tak suker..
bukan takut mkn obat..
memg tak suker mkn obat..
pernah gak mkn obat time senggugut tuh..
pastuh..masalah len lak jadi..
period dah tak teratur..
jap ada..jap tak ada..
mcm chipmore....( leh men cak2 lak period nie )
heheee..

sejak tuh aku tak nak dah sentuh obat lagi time senggugut..
de gak bg petua len..
petua org tua2..
dah try gak..
sama gak..
jawapannya..aku memang tak leh ambik sebarang ubat2an @ ramuan2 len
ketika period..
sgtlah tidak berkesan..
semakin menjadi parah delah..
huhuhu

mak @ orang2 yg lebih tua daripada aku..
pernah bg nasihat..
kalau selalu dpt senggugut teruk mcm tuh..
susah nak dpt anak...
pastuh nanti nak lahirkan baby..
kurang darah...
leh percaya tak?????

sile bg pendapat.....leh???

maaflah entry kali lebih kepada hal perempuan..
bukan rekaan semata2..
nie kisah benar erkk..
benar2 terjadi kat diri aku skrg nie..

kalau korang de paper petua tuk elak senggugut nie...
mehlah kongsi dgn aku...
aku nak gak tahu....leh??

thanksss....korang..:)
love u all.......muuuuah..;p
hehee

Tuesday, 26 January 2010

Ya ALLAH.....sembuhkanlah ia kembali..

alhamdulillah....
hari nie wak selamat di operate

maafyer kekawan...
wak adalah bahasa orang jawa...
syer adalah keturunan org jawa...
memang kalau jumper dgn sedara mara..
syer akan menggunakan bahasa jawa sepenuhnya...:)
jgn marah erkk...


petang tadi aku sempat menziarah wak di hospital slim river...
selepas habis kjer..
aku bergegas ke hospital..
aku berjalan kaki sorang diri..
kebetulan jarak hospital dan tempat kjer aku tak lah jauh sgt...
ambik mse lebih kurang 2ominit..:)
berjalan dgn payung kerna hari gelap mau hujan...
berjalan dgn beg selempang..
berjalan dgn tgn penuh dgn buah tangan..
maaf..sbb memg sifat aku..
dari kecik di ajar g mne2 pow..
mesti de bawa buah tangan..
bukan nak berbangga..
tapi tu hakikat sebenaryer..
terima kasih mak n bapak ajar kak.iya jadi insan yg baik seperti ini..
love them so muchh.muuuah

rse sonok dpt berjalan kaki..
sesekali bersenam begini bagus juga..

bukan aku tak biase dgn persekitaran hospital slim river nie..
2tahun lalu..
aku pernah berulang alik ke situh...
selepas kjer jer aku bergegas ke situh..
pantang de mse terluang jerk aku pasti terus menuju ke situh...
berjalan kaki setiap hari..

itu dlu...
ketika itu aku berumur 20@21 kalau tak silap..
aku menjaga atok ( atok perempuan ) yang sakit..
walaupow die bukan atok aku..
tiada pertalian antara kami..
tapi sudah ku anggap die seperti atok aku sendiri...

atok adalah mak angkat makcik aku..
atoklah yg menjaga makcik dari kecil..
kerna die tak punyer anak..
aku pow baru mengenali dirinya..
setahun sebelumnya..
tetapi kami tak pernah bertegur sapa..

aku semakin rapat dengannya...
setelah die jatuh sakit..
dan duduk sekali dgn makcik..
ketika itu aku baru jerk hbs stpm..
aku kjer..
tapi selepas 3 bulan aku berhenti..
sebulan selepas itu aku mengambil upah menjaga atok..

sejak tulah baru aku rapat dgnnnya..
ermm...

aku tak nak cerita lagi pasal nie..
nanti sampai waktunya aku akan cerita..
tggu jelah erkkk..
leh tak kekawan???
sabar erkk..:)


wak operate sbb de ketumbuhan di kerongkong...
aku pow baru tahu td..
dh lme rupanya..
disebabkan mslh yg tak dpt di elakkan..
dh bykali pembedahan terpakse di tunda
hari nie..
dgn izinnya wak selamat menjalani pembedahan..


alhamdulillah wak dh selamat..
cuma tak mampu lagi untuk berkata2
tekak masih sakit..

mudah2an wak cepat sembuh ..amin..:)

kekawan pow doakan same2 gakyer..
thanks..:P

syg u all.....muuuuuahhhhh...heheee

Monday, 25 January 2010

Belanja ikut keperluan bukan nafsu......

1) pernahkah anda berbelanja tanpa sebarang perancangan..???
2) pernahkah anda berbelanja sehingga terlupa berjimat cermat..??
3) pernahkah anda berbelanja sehingga wang anda hanya tinggal beberapa keping sjer...??

dan apakah tindakan anda seterusnya jika berlaku keatas diri anda.....??

tepuk dada..tanya diri anda sendiri..

aku??

jawapannya adalah....

1) ye ...aku pernah berbelanja tanpa sebarang perancangan..sebab aku tak matang dalam berbelanja....aku berbelanja ikut nafsu bukan keperluan...akhirnya terkial2 mencari lubang utk menampung hidup bujangku..

2) ye...aku pernah berbelanja sehingga terlupa untuk menyimpan sedikit.aku lupa ,lalai dan alpa pabila melihat sesuatu menarik perhatianku.aku terus je beli tanpa berfikir dlu..aku beli jerk sesuka hati..tanpa ku toleh akibatnya....kesannya terhadap diriku..
pabile dah terdesak n susah baru beringat..ketika itu dah terlambat untuk berpaling...
tetapi 1 jerk yg ku puji tentang diriku...aku tak pernah dan tak akan sesekali meminta dan berhutang dengan sesiapa pow walaupow dgn family aku sendiri..
tu prinsip yg ku pegang dari dlu lagi...kekadang aku terpaksa meminjam..tetapi tak sampai 1 hari aku akan bayar balik..sbb aku tak mahu berhutang dgn sesiapa pow di dlm dunia nie..akan aku cuba usahakan selagi terdaya...

aku tak ingin membiasekan diriku dikelilingi dgn hutang..
aku tak ingin berjinak2 dlm berhutang
..aku takut..takut yg teramat sgt
pabila aku terlupa utk membayar hutang walaupow nilainya hanya 1 sen.
aku tak ingin hidup dan matiku dlm berhutang..
akan aku cuba elakkan..
dan akan aku langsaikan jika aku ada berhutang dgn sesiapa.

jadi kepada kekawan semua..jika aku ada berhutang wang kepada kamooo..sila ingatkan kepadaku..akan ku bayar kembali ...tu janjiku..:P


3) ye..aku pernah berbelanja sehingga wang aku kehabisan..bukan hanya tinggal beberapa keping..tetapi hanya tinggal 50sen sahaja dlm poketku....sungguh dasyatkan kekawan..tulah bile tak fikir dulu sebelum berbelanja.....aku menahan perut walaupow perutku dah banyakali berbunyi2 sehingga org len juga boleh mendengaryer...aku diam menyepi seperti tiada paper yg berlaku.aku sanggup mengalas perutku hanya dgn meneguk air kosong..yg kuharapkan dapat mengurangkan kelaparan yg melanda diriku.walaupow aku tahu tak elok membiarkan perut kosong..aku tak hirau semua itu..kerna per??kerna tu memang salahku..terlalu alpa dgn wang ringgit yg sementara..senang yg hanya sementara..derita yang berpanjangan....
padam muker tuk diriku sendiri...


tu kisah beberapa tahun yg lalu..ketika itu aku baru mengenal dunia...
ketika itu aku baru mengenal wang ringgit....
ketika itu aku masih hingusan yg dahagakan keseronokkan..
ketika itu aku baru mengenal kebebasan ..dimana aku belajar hidup sebagai org bujang..
ketika itu aku baru belajar mencari wang saku sendiri..

sebenaryer tak salah jika kiter sesekali ingin berbelanja lebih..tetapi jangan kiter mudah lupa dan alpa tuk untuk menyimpan sedikit hasil titik peluh yg diperolehi sebagai bekalan ketika waktu2 terdesak@susah.

aku pernah merasa itu semua...
kini aku semakin menginjak ke usia dewasa...
aku sudah boleh menilai sesuatu buruk baiknya...
aku sudah boleh merancang kewanganku dgn baik...
aku sudah boleh berbelanja mengikut keperluan bukan nafsu..
aku sudah punye simpanan tika susahku...

yang pasti pengalaman yang aku lalui sangat berharga..
jika aku tidak melalui saat sebegitu mungkin aku masih ketinggalan..
mungkin aku akan menjadi sorang yg terlalu boros..
mungkin sampai bile2 pow aku masih begitu tanpa sebarang perubahan..

owhhh.....
sungguh rugi jika aku lambat tersedar..
usiaku semakin meningkat...
matanglah......


bagaimana pula dengan anda???

Hepi besday...:)

happy besday to u......
happy besday to u.....
happy besday to u...


hepi besday to dayah....

hepi besday to u...........:)

hehee.......

semalam adalah besday kawan aku..
besday girl dayah.....

dah umo 22 tahun dah die..

semoga panjang umo,murah rezeki n cepat2lah de pakwe..
heheee.......

tak sambut pow...just wish besday jerk..

igt nak g li kek..tapi kedai tutup
teman die g shopping jerk...
n g mkn2 kat lua...

Sunday, 24 January 2010

Pabila meka mula merindu.....

dah lme aku menanti....
dah lme juga aku bersabar.....
setia menanti panggilan n mesej dari meka....

yang sepatutnya aku sendiri yang patut mulakan...
tetapi kerna ego aku yang tinggi...
aku biarkan....
aku biarkan diriku menjadi sang penunggu...
aku biarkan....diriku tertanya2....
aku egokan diriku dengan kesabaran....
aku ingin melihat ......
aku ingin tahu....
adakah masih ada lagi diriku untuk mereka...


egoku juga punyer batas....
dimana aku sendiri tidak tahu sampai bile ia mampu bertahan...
sampai bile mahu menyeksa diri...
yang pasti aku punya sebab dan alasanku sendiri...

kelmarin.....
egoku akhirnyer runtuh dek kerna 1 mesej...
mesej itulah yang ku tunggu2...
mesej tulah yang memberi jawapan...
yang aku masih lagi diingati oleh mereka...

mesej...

"salam....cht ker?dah lme tak dgr kabar.."
014......


mula2 tidakku hiraukan....
tetapi ntah kenapa hatiku berdetik minta dibalas mesej tuh...
aku ingatkan no kakak .....
just aku balas mesej bahasakan diri dgn kakak

"salam,sihat alhamdulillah.maaf lmbat bls,baru rest,..... n family camne??sihat ke semua? ..... tak g sekolah ker?ponteng yer??:) hehee "


tak lme pastuh.....
mesej masuk..

" nie ..... . semua cht.nie no ... . ..... dah pakai no len.no 013..... dah tak gne. "

aku..
" owh..maaflah..ingatkan ..... zila minta maaf dah lme tak balik.kjer bdua.pkerja baru ,baru masuk. "

sebenaryer mcm nak nangis bile dpt mesej tuh...
aku dah lme tunggu saat nie..
mesej bermakna buat aku...

aku sebenaryer bukanlah sorang yang ber ego tinggi..
aku sengaja biarkan diri aku dikuasai oleh ego aku sendiri...

seperti yg aku kater td..de sbb aku berbuat begituh..
semuanya gara2 teguran yg bg aku tersangat berkesan di dalam hatiku..
sehingga kini....masih bergema2 di telinga aku...

kerna teguranmu pagi tuh...
ketika aku baru ingin menyuapkan nasi ke mulutku...
kau menegurku...
tentang pakaianku,tentang pekerjaanku,
kau cuba membanding2kan diriku dgn anak buahmu ..
kau cuba banding2kan gajiku dgn die,
kau cuba banding2kan ibu bapa n adik beradikku yg len..
di mne kater2mu itu telah dptku teka dr awl2 lagi..

nasi yg aku ingin mkn..
ku telan dgn laju2..
ku percepatkan semua langkahku.....
kau masih berkate2..
aku diam membisu..
hanya sepatah dua yg ku jawab..
niat hati ingin ku bawa bekal utk azie n dayah terbantut
dek kerna teguranmu
aku salam seperti biase cium tgn n pipi..
aku melangkah kelua dari umah tuh
dlm melangkah...barulah titis2 hujan membasahi pipi gebuku
yg dari tadi ku tahan..
kini tak tahan lagi..meluncur laju ke pipi
aku tunggu bas tepi jalan seperti selalu
bas lambat..otak ligat berfikir itu dan ini
kian runsing kerna kata2 itu
dlm bas aku diam menyepi..
airmata tak terhenti..
sampai slim ..masuk kjer aku diam
mataku merah dek tangis yg tak terhenti tadi..
aku diam seharian tanpa menegur azie n dayah...
hati n fikiranku runsing
kjer pow tak bersemangat seperti selalu selepas aku balik dr umah itu
aku habiskan kerunsinganku dgn ketenangan
berwuduk dan muhasabah diri ketika hbs solat

maaflah..
bukan niatku diam membisu sebegituh...
kater2 mu itu telah dpt ku agak..
bagiku tak ada gune aku bercakap benar...
kau lebih pandai berkata2,lebih pandai mencari jawapan..
semua jawapanku nanti akan kau sebarkan kepada org len..
aku lebih kenal dirimu...
walaupow aku jarang bersuara...
walaupow aku lebih sker berdiam diri...
tetapi aku ingin kau tahu...
bahawa org berdiam diri ini....lebih tahu per yg meka ingin lakukan..

buat apa pandai bercakap kalau ia menyakitkan hati org len..
buat apa berkongsi cerita kalau buatmu tidak berpuas hati..
aku memang tak pandai...seperti dia
aku memang tak cantik dan bergaya...seperti dia
tapi aku bsyukur ibubapaku mengajar aku cantik dan bergaya dgn budi bahasa..
walaupow keluargaku tak kaya...kami mampu hidup berdikari
meminta2 jauh sekali...


kau tegurlah aku paper pow....
aku akan dengar..
kau katerlah paper pow..
aku ambil per yg perlu..
kau hina aku..
aku tak ambik pedulik..
tetapi 1 hal yg aku paling benci..
jangan kau babitkan ibubapa n familyku..
terutama ibuku..

aku paling marah..
aku paling benci..
aku paling berdendam..
aku paling tidak beradap..

aku paling2....
orang babit2kan ibuku dalam hal diriku
kau siapa??
per hak ko ...
ibuku tak bersalah dalam hal aku...
ko kait2kan ibuku...
runtuh hatiku...aku tak dpt bertahan lagi..
laju jerk airmata aku mengalir..

aku tewas..
banyak2 perkara dlm hidupku..
aku paling tewas bile org berkata tentang ibuku..
aku benci menangis kerna tuh.
aku akan lemah kerna tuh..

mak...
kak.iya memang akan nangis bile org bercerita pasal ibu..
walaupow dlm ceramah..
berkaitan dgn ibu2 di seluruh didunia pow kak.iya akan nangis..
kerana per...
kerana kak.iya sygkan mak..
kak.iya tersedar pabila nyawa dihujung tanduk..
masihkah mak igt lagi xcident yg berlaku ke atas kak.iya.
ketika perjalanan ke sekolah...
2 perkara kak.iya igt ketika nyawa kak.iya hampir2 melayang..
hanya perkataan ALLAH & EMAK

hanya kak.iya jerk yg tahu..
citer ketika itu...
kak.iya tak citer kat org len..
kak.iya akan igt kejadian tuh sampai bile2..
kejadian tu lah yg menyedarkan diri kak.iya
syukur alhamdulillah..
kerna ALLAH masih memberikan kesempatan utk menyesal
jgn ulangi perkara itu lagi..


aku paling hormat orang yg berbuat baik dgn ku..
aku akan sentiasa doakan meka..
aku akan sentiasa sygkan meka..
aku tak kn sesekali melupakan mereka..
aku memang tak berani menegur meka jika salah..
kerna aku tahu aku hanya menumpang..

aku rindu sbb dh lme tak jumper meka..
terutama insan2 yg telah byk berjasa..
di sepanjang aku disini...
mekalah tempat aku menumpang rumah,
mekalah tempat aku meminta izin pengganti ibubapaku yg jauh..
mekalah tempat aku menumpang mkn dan minum,mandi
aku tak ada paper nak bg..
tapi aku tak pernah lupa doakan tuk meka..
aku syg meka..

tetapi pagi tuh kau buat hatiku terusik dgn2 kata2mu ituh..
per salahku..
aku tak ganggu kehidupan org...
aku tak ganggu pow umah tangga org..
aku tak kisah pow per yg berlaku di umah ituh..
aku tak menggatal pow...
aku tak mencuri..
aku tak citer pow kat org len tentang keluargamu..
aku diam...
aku duduk baik2 ketika di umah itu..
aku hanya buat hal aku sendiri..
aku menjaga adap ketika di umah itu...

kau larang aku dari kelua...
aku dgr kata2mu..seperti pak turut
kau tak nak aku bgaul bebas..aku ikut kata2mu
sehingga aku sendiri tiada kawan..
dunia aku di umah itu.g sekolah n balik sekolah..dlm bilik
kau marah ikut ske hati ko kat aku..
aku diam tanpa melawan...

sekarang aku dah bkerja..
masihkah kau ingin sibukkan diri tentang hal aku
kenapa kau selalu ingin tahu semua tentang ku..per yang berlaku..
per yg aku pakai,pendapatanku, dan bermacam2 lagi
salahkah kalau aku ingin menjadi sorang yg low profile..

sakitkah kau melihat diriku yg serba sederhana..
perlukah aku tunjukkan semua yg aku ada kepada org..
perlukah aku hebahkan setiap per yg aku perolehi..
perlukah????

dan akhiryer....
hampir 4@5 bulan aku tak kembali ke rumah itu...
sehingga kini..
aku masih berkeras hati..ego..tak nak pulang
tak nak jenguk2 lagi umah itu..
sampai begitu sekali aku ..
heheheehee.....

sekarang pekerja baru adalah sepupu aku..
lagi susah aku nak lik lagi ke umah itu..
aku tak nak kau hina aku lagi..
aku tak nak kau sakit hati lagi dgn pakaian aku,pekerjaanku
aku tak suke kau banding2kan diri aku ini dgn dia
aku lbh sker low profile..
tak hipokrit seperti mereka..
tak perlu tergesa2..
kau igt aku tak punyer keinginan seperti mereka..
yg cantik bergaya.
semua itu akan kau lihat nanti..


lepas dpt mesej tuh..
aku masih tak nak balik lagi
kata2 tuh terlalu mendalam buatku

tgk lah nanti...
tak lik pow..aku dah de teman..sepupu aku..
kalau aku rindu meka..
aku akan telefon mak aku bukan meka..
bukan protes tapi aku lebih kepada keluargaku sendiri..
terutama ibuku...


aku minta maaf banyak2..
dah lme tak balik umah tuh..
rindu kat adik2 dan bik som...
cian kat kak .....
aku dh janji dgn dia nak g teman dia lik komik
ermmm..,
ntahlah..

hati aku tak terbuka lagi utk melawat mereka...

bile meka kater aku tak de perasaan ker.......

lawak ker cerita tuh....????
heheheee.............

mula2 dayah gelak terbahak2 sorang2.....
aku wt dek jerk.....
tapi gelak die makin kuat.....
aku n nurul berpandangan..
per lah yg lucu sgt tuh..
tgk pc pow leh lucu sampai mcm tuh sekali...
nurul g jenguk2 kak dayah ....
tak lme pas tuh nurul pow join sekali...
ketawalah meka berdua...


aku??
still tgk tv citer seram...
tak pedulik pow per yg meka ketawakan...
pas hbs citer nurul panggil ....
tgk citer per yg meka dok terbahak2 depan pc...
lorrrrrrrrr.............
citer raja lawak musim baru punya rupe yer...


kebetulan dayah tgh tggu group seterusnye..
dia pas kn earfon kat aku...
aku dgr n tgk dr awal sampai habis...
satu suara pow tak terkeluar dari mulut aku..
dayah kater ko nie...
dgr ke x??
tgk ker tak??
kami yg baru tgk pow dah gelak2..
lawak tau meka nie....


dayah n nurul kater same2?
ko nie...tak ada perasaan per???
kak zila nie...paper ntah..
punyerlah lawak kumpulan tuh..
gelak pow tak...
kami yg tgk nie pow dah gelak2...


aku bg balik earfon tuh kat meka...
aku just senyum jerk...
mengiyakan pow tak....
menggelengkan kepala pow tak...
tgk citer tuh sampai habis...
just senyum jer yg aku berikan kat meka..


lawak ker cerita tuh...??
ntah....lawak meka langsung tak memberi kesan kepada diriku..

ya...
memang benar persembahan meka lucu..
tapi aku......ntah tak ada rse nak ketawa
biase jerk......:)

adakah itu di panggil orang yg tak punyer perasaan...??

Al-fatihah........

seperti yg korang sedia maklum....

AL-FATIHAH......

diatas kemangkatan sultan johor.
sultan johor selamat disemadikan petang semalam.


Pemangku Raja Johor, Tunku Ibrahim Ismail, 52, dimashyurkan sebagai Sultan Johor yang kelima." Daulat Tuanku "

Wednesday, 20 January 2010

Rindukan hari2 kesibukan kjer....:)

hari ini seperti hari2 biase......
kjer seperti biase....
masuk dan keluar kjer seperti biase....
begitulah rutin harian aku n de geng...


sekarang bukan musim orang sakit ...
jadi tak baper ramai patient..
tetapi still syukur alhamdulillah....
pendapatan still ok...:p


hari ini lebih banyak bergurau senda dengan dayah,nurul n doktor...
biaselah kami...
setiap hari mesti de senda gurau..
kalau tak ada...
boring lak..
kalau tak ada saper yang mulakan...
aku akan mulakan dgn usik2 meka..
bg meka naik hantu..
heheee...
pastuh baru de respon.....:)
horey2 pastuh...
tapi hari nie lebih kepada tgk tv...
citer kat astro sgtlah lucu....
siap gelak ketawa lagi..
sampai patient yg dtg pow turut join sekali dgn kami...
heheee.......
tu nasiblah...
kekadang de gak patient jenis tak leh buat gurau..
tuh gerun sikit...
setiap hari tipulah kalu tak ada yg terkilan @ sakit hati
dgn pengel patient....
macam2 ragam...
poning2....
tapi dah lme kjer cini..
dah leh terima ragam2 sebegituh...

aku boring kalau tak ada kjer nak buat...
aku boring kalau duduk jerk menanti patient...
aku boring kalau tak ada patient yg buat dressing...
bahagian dressing aku paling suker..
sbb pelbagai kecederaan kiter leh tgk n tahu cmne nak rawat
aku tak takut darah cuma takut katak jerk..
heheee....

aku paling suker de ramai patient...
sbb kjer bz....
otak ske kira harga obat...
aku paling suker susun ubat...

bile sibuk dgn kjer ...otak tak fikir len..
kalau de mslh pow aku dh leh relaxs tension dgn kjer..
kecuali patient yg terlalu banyak ragam...
tuh mungkin akn wt aku bengang...
huhuhu.....

dah nme pow kjer kat klinik...
so hari2 aku akan jumper muka patient....
dari umo baby sampailah ke pangkat atok...
nielah kehidupan aku dlm dunie kjer...


aku akan boring dan tersangatlah boring kalau
1 hari tuh senyap,sunyi dan sepi...
macam bengong jerk ....

aku sangat2lah rindu hari2 kjer yg sibuk...
walaupow penat tapi seronok..:)

Tuesday, 19 January 2010

Tamat sudah kontrak sementara...:)

alhamdulillah....
kjer sambilan yg aku n dayah..
dah hbs ...

wt pengetahuan semua..
mulai minggu lepas..
aku n dayah ada tolong kakak yg kjer kat pejabat peladang....
nme die kak siti...

wt kjer senang jerk..
masukkn maklumat saham2 ahli peladang dlm komputer...
kami wt kjer partime jerk..
pas hbs kjer kat klinik ....
kami terus sambung kjer kat peladang..
dlm sejam jer setiap ptg...
dr kul 6 hingga kul 7ptg

petang td hbs sudah ...
alhamdulillah..
kami igtkan tak ada paper bayaran...
sbb sjer suke2 tolong..
selain dpt tolong..dpt gak kami mahirkan gne komputer..
pas tuh...leh elakkan diri kami drpd tido..
seriusssssssssssssssss............
biase pas hbs kjer...mesti kami tido..
buruk perangai tido pas asar..
heheeee...
korang nak kutuk kami..
lantak situh...
tak kacau org pow..

upah yg kami dpt sgtlah lumayan...
rsenye lebih drpd cukup...
RM 1..
kjer pow senang...
tu kjer tuk seminggu....

kebetulan dh nak akhir2 bulan nie..
memg masyuklah dpt upah sebegituh..
tak tahulah bg korang camne..
bg kami sgtlah bsyukur..
rezeki.....amin..:)

lenkali kalau de lagi..
nak lagilah wt kjer partime mcm tuh lagu
kak siti panggil kami lg erkk...
heheee..:)

Monday, 18 January 2010

padam muker untuk diri aku..

mule2........
nak wt muker sedih dlu...
pastu muker mula merah..

tanda hujan nak turun....
1,2,3..................
titik...titik hujan pow dah turun...

aku nangis hari nie....
dua2 hanphone aku tak boleh pakai..
huhuhuhu...

1sabun n 1 biase jerk...
baik sgt..
tu pasal rosak..
huhuhu....

bulan nie hp sabun aku tuh dah jatuh lbh 5 kali..
nanti last2 aku betul2 campak jerk kat lantai..
bia pecah berderai...

dayah kater....
dah dpt madu sepah dibuang...
huhuhu...
nie bukan madu tapi hempedu dah..
huhuhu...

aiyooooo..................
sesaper call @ msj..
harap maaf...
aku xdpt angkat n balas..
lantak situh..
memang arr aku xdpr bls..
dah x on pow..
tinggal simkad jerk..

apakah makne nya ini????
nak suh aku li hp baru per!!!!!!!
ermmmmm..........

fikir banyakali...
huhuhu...

tapi paper pow..
yg penting aku mesti inform kt mak..
hp k.iya dh xleh gne...
mak tggu k.iya call jerk erkk...

no maxis tuh je yg penting...
no celcom xpenting..

lagi satu otak aku mne hafal no2 org...
no dayah pow aku x igt..
no aku sendiri n kg igt lah..
yg len hampeh!!!!!!


huhuhu...
sgt sadis hari nie...
tgk jer rangka hp tuh...
dah try baiki..
agaknye hp nie tak nak berbakti dgn tuan die lagi kot..
tuannyer ganas sgt...
ermmm...


kalau doktor n zaki call...
terpaksalah gune khidmat hp dayah..
heheee...

kalau mak,kak ana,abg fadil,k.ina,abg razzi n adik call???
nak refer kat saper lak???
huhuhuhu..
sedih2...
nanti aku gne tel ofis jap inform kat meka...

nie lagi aku tak tahu nak jawab per....
kalau kekawan yg call lak??
confirm lah aku jadi biul jap...
tak tahu nak refer saper...
tak igt lak tuh...

kalau pakwe aku call???
lagi tak tahu nak minta tolong saper???
lagi 1 yg tak logik di akal..
no die pow aku tak hafal..
tak igt pow...
haram jadah..
igt no depan jerk 012.....
len aku tak tahu...
tak ker biul tuh..
nampak sgt tak ambik pedulik no tuh..
huhuhuhu...
tulah......konon dh teror arr tuh...
hp tak akan rosak..
see!!!!!!!!

akhiryer leh booooooooooooo...........
kat diri sendiri...


huhuhuhu..
sedih2...
mne nak cekau wet li hp baru nie..
alamat tggu gaji lah nie..

Sunday, 17 January 2010

Petua minggu ini...

petua nie aku ambik dari mingguan utusan ( ahad 17/1/10)
bahagian kesihatan..

tajuk die...


.......Mengurangkan Sakit Migrain (sejenia sakit kepala )............


1) berehat seketika dengan berbaring

baring di atas katil dan pejamkan mata kira-kira setengah jam.
ia bukan sahaja dapat meredakan sakit kepala yg teruk,
malah dipercayai dapat mengelakkan migrain.


2) elakkan terkena cahaya terang @ pancaran matahari.

3) berehat di dlm sebuah bilik gelap @ samar-samar
krn keadaan terang boleh menambahkan lagi sakit kepala.

4) ketulan ais @ air sejuk boleh meredakan sakit kepala.
ambil sehelai tuala dan masukkan ketulan ais di dlm tuala itu.
tekapkan pada mata seketika.

5) jika masih tidak reda, cuba guna air suam.
basahkan tuala dgn air suam dan tekapkan pd mata
selama kira-kira setengah jam.

6) fikirkan secara positif.
sebahagian besar sakit kepala berpunca drpd tekanan @
gangguan perasaan.



kat klinik aku biase doktor kasi ubat tahan sakit dgn migrain
nme ubat synflex 500 @ 550...ubat migrain cafergot (just 4 biji jerk)
migrain xleh byk2......racun n bahaya okey..
tu azie ckp..
sbb die ada migrain..dan pernah mkn ubat tuh bile terlalu diperlukan..
kekadang cian sama die...
selalu migrain..
doktor pow tak ambik ubat tuh...
bile terpakse jerk..


paper pow elakkan diri drpd sebarang penyakit..
jage diri dan kesihatan bersama..
okey..:)

Boleh tak kalau tak ambik??????

ermmm....
boleh tak kalau aku tak ambik????
cube teka!!!!!!!
aku nak ambik per.....


lambat sgt.....so bia aku jelah yg jawab..
heheeee............:)


sebenaryer aku nak ambik ic ( kad pengenalan baru )
tapi kne lik kg...
korang tahu ker kg aku katne???
mesti tak tahu kn..kn..kn???
meh rapatkan telinga korang kat aku...
aku bisik2 yer...
heheee...


kg aku kat bagan datoh perak...
kalau korang tyer lg kt mne tuh...
kt bahagian hilir perak...
kt mne lagi tuh..korang tyer..
korang klik jelah internet kat peta negeri perak...
mesti korang akan jumper nanti..


dah hampir 3bulan nie..
mse wt tuh...
org tu kter 2 minggu dh siap..
nie dh lebih bper minggu dah...

naper aku wt kt kg???
tak buat kat tg malim jerk...
sbb...
kat cni aku tak ada mse nak g..
aku hbs kjer pow kul 5.30ptg..
mne de ofis tu bukak lg..
mse2 free???
lum de mse free lah...
huhuhuhu...kjer mengalahkan org bpangkat besar lak...:)
padahal kjer biase jerk..


aiyooooo....
disebabkan itu..aku terpaksa gak buat kt kg
bulan 11 tahun lepas aku bcuti panjang lebih kurang 2 minggu..
baru de mse terluang nak g wt IC baru

sile jgn slh faham erkk..
ic aku masih elok n cantik lagi walaupow tu ic zaman2 sekolah dlu..
masih comey lagi..
tak ada sebarang cacat cela @ kerosakkn
nak tukar ic sbb kekawan kjer nie ckp..
umo 21 kne tukar..
sbb per aku pow lupa dah..
lagi pow ic tuh dh lme....
muka budak2 dgn skrg dah tak sama .....(cikit jerk)


aku wt ic dgn mak aku..
mak pow tak ambik ic lagi..
mak kater nak ambik dgn aku...
alahai mak ku syg..
alamat lame lagilah anak mak nie nak ambik..
k.iya xada cuti wt mse nie..( nme tu adalah pggilan dirumah )
klau cuti pow sehari jerk..
hari ahad jerk..
hari2 biase...k.iya lum leh cuti lagi..
cian kat mak...
sabaryer mak....
nanti k.iya balik ..kiter g ambik sama2 yer..
syg mak..muuuuuah...:)

ic tuh pow aku xharap sgt..
still de rse marah lagi kat org ambik gambar ic tuh..
bg aku die wt kjer sambil lewa..
xde budi bahasa..
tahulah kjer kt situh..
tapi jgn lah wt kjer sekadar lepaskan batuk di tangga..
kalau xnak kjer...ramai lagi org nak kjer..
nie dah de kjer elok pow kjer paper ntah..
aku sgt emo ketika ini..

sbbnya....
wt ic mesti de sesi tangkap gambar kn..kn..kn...
ketika tuh aku rse nak marah jerk org tuh...
org tukang tangkap gambar tuh tak kater pow..
en.....sila duduk kat atas kerusi (tmpat tangkap gambar.)
aku yg cari kerusi tuk sesi tangkap gambar tuh..
pastu tak bagi signal kalau nak tangkap...
tahu2 die kater dah..

aku yg duk ats kerusi tuh..
terpinga2....
per yg dah..
tak ade paper isyarat pow..

pas tuh aku teringat dayah kater..
die kater pas ambik gambar tuh ..kiter leh tgk gambar yg ditangkap..
kalau ok ..xper...klu xok nak tukar leh..
so aku tyer lah dgn org tgkap gambar tuh..
dgn baik aku tyer...
nak tgk gambar leh..
org tu kater gambar dh send..
sedihyer..
dah lah tgkap xbg signal pow..terus kter dah
seriussssssssssss...........
aku ckp..
aku baru jerk letak kn punggung kt kerusi tuh..
die kater dh..
ermmmm......
dlm hati dh mengamuk dah...
siap ko kalau gambar ntah paper..
kalau ok..aku akan ckp terima kasih dgn muka gembira..
kalau x ok aku xnak ckp terima kasih tanda aku protessssssssssss........
dgn muka yg masam...heheeee..
jahatnyer..
mungkin wt muka kecewa jerk...


kat mak lagi kecian..
mse tuh mak pakai tudung warna pink...
mak dh duduk kat kerusi tuh..
lme dah...
sebelum tuh mak dh tyer tak per ker pakai tudung pink..
org tu kater okey..
so mak dah betulkan tudung tu kasi lawa..
mak posinglah...
mak igtkan dah..
tetiba org tangkap gambar tuh kater..
makcik tukar tudung...
gambar tak cantik nanti..
siap gelakkan mak aku lagi tuh..
jahat punyer org..
cian mak..
keji ko erkkk..
men2 kan mak aku...
aku tahulah mak aku tak lawa..
tapi jgnlah men2kan die..
aku sgt marah dgn org tuh...
men2kan org tua...
dgn aku lehlah ko buat men2...
dgn mak aku pow ko men2kan jugak..
tersangatlah kurang ajar..


aku tgk jerk dr jauh per yg org tu wt kat mak aku..
aku renung tajam kat org tuh..
sungguh ko telah memalukan mak aku dihadapan khalayak..
ko sungguh tidak beradap...
org melayu yang tidak punye budi bahasa..
aku sungguh marah bile org men2kan mak aku...
pantang aku...
sungguh.....

mak tukar tudung .....
dah hbs ambik gambar...
kami kua..
di luar aku protes depan mak..
napelah org tu wt camtuh..
tak baik tau...
mak kater bia lah...
tu kater mak...
mak leh senyum lagi...
sungguh baik hati mak..
mak tak marah pow..tapi aku tetap marah..
sbb meka men2kan mak aku...


kekawan semua.....
kalau dpt kjer yg baik..
kjerlah dgn rse tanggungjawab...
jgn sia2kan peluang kjer yg kiter perolehi tuh..
jgn kjer sekadar melepaskan batuk di tangga...
ramai lagi insan2 di luar sne yg inginkan pekerjaan...

pastuh....
jagalah budi bahasa kiter kepada insan yg lbh tua...
mungkin korang akan kater tgk pada org gak..
tu aku tak nafikan..
rambut sama hitam..perangai masing2lah...


keputusannya...
aku akan ambik ic bile aku de cuti..
okey..:)
mak..tggu k.iya balik kg yer..
nanti kiter g sama2 ambik ic
syg mak...
muuuuuahhhhh..:)

Kenanganku bersamamu....:P

ceewahhhhhhhhhh.........
mcm lagu lak....
hehee..

ermmm........
sebenaryer aku nak citer pasal kenangan aku bersama azie....
kan aku ada janji nak citer naper aku suh azie ajarkan wat blog nie....
cian die sampai tak tido malam.....
mungkin silap aku gak bile die dah nak pergi baru aku nak minta tolong..
bukan per kekawan....time die ada,aku tgk die mcm bz jerk..
so tak nak kacau...


azie adalah kawan sekolah,kawan sekelas dan kawan sekerja dgn aku...
seperti mane korang kenal die melalui blog,fs,facebook n paper jelah...
die gne name beutiful rose.......
aku panggil die azie...
nama penuh tuh..korang tyer kat die sendirilah...
sekarang nie die dh kat inspens kalau tak silap...
die sambung study ambik kursus jahitan...
bab2 jahit memg die teror...aku pow kalah..
hik2..:)
kalau korang nak minta tempahan baju kat die....
leh contact no die....012........
okey...


tapi bukan itu yang aku nak cerita...
berbalik kpd citer asal....
blog aku yg korang tgk skrg nie..adalah hasil drpd ajaran die...
die lah byk ajar aku dan dayah berkaitan IT...
sesungguhnya aku amatlah lemah pasal IT...
die jugaklah yg ajar kami mengenai fs,facebook,tagged,email dan macam2 lagi..
terima kasih banyak2 azie...


tetapi blog asal yg aku wat sangatlah suram..dlm erti kata lain...kosong....
blog ada tapi macam tak wujud...
kalau korang tgk pow,
korang pow tak berminat nak masuk blog aku...
termasuklah diri aku sendiri....hehee:)
kutuk diri sendiri nampak....
eleh...sekali sekala ngaku xper kn..kn..kn??


so sebelum die pergi...
sukacitanya aku telah memaksa die buat n ajar aku tentang blog..
walaupow ketika itu,masa amat2lah mencemburui kami...
jahatkan aku nie....
heheee..
peduliklah per korang nak cakap..
aku sengaja wat mcm tuh..
bukan sbb per,
aku nak tinggalkan kenangan hasil ilmu yang die ajar kat aku dlm blog aku nie.
kenangan itu satu pengalamna yg indah..
yang tidak boleh dijual beli...
semua yg ada dlm blog aku nie dh diubahsuai semula oleh die...
sehari sebelum die berangkat ke inspens...
die dtg ambik brg2 kat hostel..
die ckp."aku dah siapkan blog ko"
wahhhh....aku gembira sgt saat tuh..
aku cume dpt tolong angkat2 barg2 die sampai ke pintu klinik..
kesian die...die kater xtido mlm..
cian sama die...muka sembam...
kerna aku kah muka die keletihan....@ die terlalu teruja sambg study..
ermmm..hanya die yg tahu..


buat azie...

aku nak ucap terima kasih banyak2 sbb ilmu2 yang ko ajar tuh..
lenkali leh ajarkan aku lagi erkk..
upah free tau...:)
hik3...asyik nak free jerk...
aku gurau jerk...

aku dh baca pesanan tuk kami dr blog ko..
insyaallah aku dgn dayah xbuli budak baru tuh...
die kn sepupu aku..
aku dgn dayah still gaduh2 lagi seperti dlu..
kalau xgaduh xcerialah klinik...
jgn risau....aku still garang lagi tapi kalu die wat salah bercakaran lagilah dgn die..
hehee ....:)
ko mesti tahu kan kami mcm mne....
gaduh2lah menjadikan kami lebih rapat dan berhati2...
dayah selalu lupa log pintu....tu pasal aku marah..
bahaya...

aku rindulah sama ko..
walaupow ko baru seminggu pergi meninggalkan kami tuk study...
tipulah kalau aku tak rse kehilangan ko....
aku sayang kat kekawan aku...
bile aku tgk blog aku nie..teringat kat ko..
tu pasal lah aku suh ko wt blog tuk aku..
so nielah kenangan ko yg plg bermakna buat aku
blog aku nie mungkin tak akan berubah..kalau de pow sikit je kot..
aku pow selalu tgkblog ko..bace entry2 yg lepas..
blog ko menarik..
de lagu,layout pow cantik,ko citer punyer best,bahasa n tulisan kt blog ko pow best..
kalau aku pertama kali tgk blog ko pow,aku pow tertawan..
heheee..:)

okeylah...
byk lak yg aku membebel.....
aku tak ada per nak bagi kat ko mse ko nak tinggalkan kami hari tuh..
just party cikit2 n hadiah yg tak seberapa..
harap ko sker..
jadikkanlah sepanjang kjer kat klinik DR SHARUL nie kenangan yg terindah..
kami tak pernah lupakan ko...
kalau de mse terluang nanti..jenguk2lah kami disini..(kds)
kehadiran anda amatlah dialu2kan..
jangan lupakan kami erkk..

belajar rajin2....
jage diri bebaik....
jangan lupa diri okey..:)
tunjukkan kepada insan2 yg telah menghina ko dahulu,
bahawa ko juga boleh berjaya....walaupow bukan ijazah...
pedulik kn jerk kata2 nista meka...
mulut tempayan lehlah ditutup..
mulut manusia..sia2 jerk...sampai mati pow lum tentu leh ditutup..
canyok2 okey...

aku n dayah minta maaf kalu ada wt salah n silap...
selama kiter bkerja dibawah sati bangunan nie...
halalkan makan n minum tika bersama dlu..
huwahuwahuwa..sedih lak...


...............friends forever...............;p

Saturday, 16 January 2010

Mutiara Doa....:P

aku nak kongsi sedikit ilmu dgn korang...
leh tak????????boleh kan!!!!!!!!
cisss........tu pow nak mintak izin dulu ker??
per daaaaa..............:)
heheee...


nie aku bce dan ambik dari harian metro ( 15 january 2010,jumaat )...
sesiaper dah bce tuh...meh sama2 bce sekali lagi..
mne tahu korang terlepas pandang ker.....
heheeee...

mula2 aku pow same gak mcm korang...
tak bper nak teliti tul2 setiap petikan dlm surat khabar..
artikal nie pow dayah yang tunjukkan kat aku.
tu pow sbb dia tyer kalau dia nak gunting surat khabar tuh leh x???
sbb surat khabar tuh doktor yang beli bukan kami...
so..aku tyer lah per yg die nak gunting tuh..
owh...pasal mutiara doa..
die kater kne untuk diri dia..:)

okeylah kekawan...
meh renung2 kan mutiara doa di bawah nie erkk.....:)
selamat membaca.......
bismillah.........



.......................Mutiara Doa.......................


Doa apabila terganggu & terkejut ketika tidur @ rasa kesepian

"aku memohon perlindungan dgn kalimah ALLAH yg sempurna drpd kemurkaan-nya,
azab-nya,drpd kejahatan hamba-nya,drpd hasutan syaitan & drpd syaitan mendekatiku"


Doa ketika rase takut @ terkejut

"aku berlindung dgn kalimah ALLAH yg sempurna drpd kemarahan-nya,
seksaan-nya,drpd kejahatan hamba-nya,drpd gurisan syaitan & drpd kehadiran mereka itu".


Doa ketika sukar menyelesaikan sesuatu urusan

"wahai tuhanku,tidak ada yg mudah melainkan yg engkau jadikannya mudah
& engkau menghapus dukacita dgn mudah jika engkau kehendaki".


Doa apabila melihat sesuatu yang menakutkan

"aku berlindung dgn kalimah ALLAH yg sempurna drpd kemurkaan-nya,
kejahatan hamba-nya,drpd hasutan syaitan & drpd kedatangan mereka kepada-ku".


Doa untuk mengelak daripada bahaya

"apa yg dikehendaki ALLAH tetap berlaku,tiada daya upaya melainkan dgn kuasa ALLAH".


Doa apabila ditimpa kemalangan termasuk kematian

"sesungguhnya kami adalah bagi ALLAH dan kami sekalian akan kembali kepada-nya".


Doa memohon akhlak yang baik

"ya ALLAH,seperti engkau mencantikkan kejadianku,maka perbaiki pula akhlakku".






mari kita sama2 amalkan.....
mudah2an hidup kiter lebih baik..
amin........:)